top of page

Nekblessure

Nekpijn  

of Cervicalgie

Dit kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken zoals een slechte houding, een plotse beweging, contact tijdens sporten, een verschoven tussenwervelschijf, degeneratie van de tussenwervelschijven en facetgewrichten of traumatische gebeurtenissen. We bespreken hier de meest voorkomende nekpijn.

Mechanische nekpijn

Bij de meeste gevallen van nekpijn is het niet mogelijk om een specifieke pathologische anatomische diagnose te stellen waardoor we deze beschrijven als mechanische nekpijn. Vaak is deze pijn afkomstig van de omliggende musculatuur, de tussenwervelschijven of de facet gewrichten achteraan. Ook is degeneratie van de tussenwervelschijven een vaak voorkomend verschijnsel bij oudere mensen, bij ernstige degeneratie kunnen er zich osteofyten vormen en bestaat de kans op inklemming van de uittredende zenuwwortel.

 

Een grondig onderzoek door uw arts is hier cruciaal om ernstige pathologieën al dan niet te kunnen uitsluiten. Later bij het aanvangen van de revalidatie zal ook uw kinesitherapeut de nek onderzoeken. Dit onderzoek zal dienen als leidraad voor de behandeling.

In het overgrote deel van de gevallen wordt nekpijn conservatief behandeld. Manuele therapie zal hier toegepast worden tijdens de revalidatie en zal dienen voor het ontspannen van spieren in de nek en schoudergordel. Verder passen we manuele therapie toe voor het mobiliseren en eventueel zelfs manipuleren van de geroteerde nekwervels om de pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te doen toenemen.

De oefentherapie zal zich focussen op het mobiliseren van de nek, het mobiliseren van de thoracale wervelkolom, het herstellen van de spierbalans en het corrigeren van een eventuele slechte houding. In de eerste plaats is het belangrijk de pijn te doen afnemen waarna we kunnen starten met het herwinnen van de functies en het voorkomen van herval.

Nekpijn of Cervicalgie | Sportkinetics Mechelen
Cervical Spondylosis  | Sportkinetics Mechelen

Cervicale radiculopathie

Bij een cervicale radiculopathie situeert de pijn zich in de nek en arm. In sommige gevallen zelfs enkel in de arm. Een geknelde cervicale zenuwwortel kan naast pijn ook tintelingen of een slapend gevoel geven in de arm, soms zelfs tot in de vingers. De ontsteking kan komen door irritatie in het intervertebraal kanaal waar structuren zoals tussenwervelschijven of osteofytvorming voor inklemming kunnen zorgen van bepaalde zenuwstructuren.

Ook voor dit soort klachten opteren wij voor een conservatieve behandeling.

 


 

Het overgrote deel van de nekklachten zijn van voorbijgaande aard, hier is het belangrijk om de nek te blijven bewegen zonder de pijn te veel uit te lokken zodat het weefsel weer kan genezen.

Je kan best jouw dokter bezoeken wanneer:

  • De pijn ontstaan is na een trauma zoals een auto ongeluk of een val.

  • De pijn erger is geworden of niet verbeterd is na een aantal dagen.

  • De pijn gepaard gaat met andere symptomen zoals: een tintelend gevoel in de arm, gevoel van zwakte in de arm en moeilijkheden met evenwicht.

Cervicogene hoofdpijn

Ook kan hoofdpijn afkomstig zijn vanuit de nek en welbepaald vanuit de bovenste 3 nekwervels en de spieren die instaan voor het bewegen van de nek en het hoofd. De hoofdpijn treedt op in combinatie met beperkte bewegingen van de nekwervels en een probleem in spierfunctie. Door dit probleem in spierfunctie zullen verschillende spieren ook pijn uitzenden naar de pijnlijke zone. De behandeling komt in grote mate overeen met de revalidatie bij mechanische nekpijn zoals hierboven beschreven. Het verminderen van de pijn is hier prioritair.

Via een screening kunnen we zien welke oefeningen uw nek- en schouderregio opnieuw pijnvrij zullen maken. Je krijgt ook een oefenprogramma mee voor thuis en maken we de kans op herval zo klein mogelijk.

Wat te doen bij nekpijn?

Nek en nekpijn  | Sportkinetics Mechelen
Nekpijn  | Sportkinetics Mechelen
bottom of page