top of page

Rugpijn

Lage rugpijn

 

 

Dit is een brede term en omvat alle aandoeningen met pijn gelokaliseerd in of rond de lendenwervelkolom. Van alle rugklachten komen lumbale klachten het meest voor om de eenvoudige reden dat deze het meest belast wordt. Om aan deze belasting te kunnen weerstaan is een goede stabiliteit nodig. De lage rug kunnen we dus zien als een meer stabiele zone in de rug. Om de stabiliteit zo hoog mogelijk te houden is de beweeglijkheid minder dan in de andere regio’s. De beweeglijkheid moet in dit geval vooral komen van omliggende gewrichten zoals de heupen en de bovenrug. Verminderde beweeglijkheid in deze omliggende gewrichten zal zorgen voor meer beweging in de lage rug, een zone waar men liefst niet te veel of te ver beweegt. De belasting zal in dit geval toenemen samen met de kans op pijn of klachten.

Niet specifieke lage rugpijn:

Bij 85 tot 90% van de mensen die zich presenteren met lage rugpijn kan er geen structurele diagnose gemaakt worden. Dit soort rugklachten krijgt dan de term niet specifieke lage rugpijn. We kunnen deze zien als een soort van overbelasting van bepaalde structuren in de rug zoals de facetgewrichten (geblokkeerd gevoel) of de musculatuur (stijf gevoel). Een uitgebreide screening door uw kinesitherapeut zal uitwijzen wat juist allemaal aan de oorzaak kan liggen van de klachten.

 

We onderscheiden acute en chronische lagerugpijn:

Acute lage rugpijn kan optreden na een bepaalde periode van overbelasting (bv voorovergebogen in de tuin werken) of door een plotse torsie of flexie-extensie beweging van de wervelkolom met hevige pijn tot gevolg.

Chronische lage rugpijn is pijn die aanwezig blijft voor meer dan 3 maanden. Deze wordt meestal omschreven als een stijf gevoel in de ochtend dat beter wordt tijdens de dag maar erger wordt bij lang zitten of rechtstaan. De spieren die instaan voor het bewegen en controleren van de lage rug (gluteï, quadratus lumborum, paraspinale musculatuur) zijn in deze gevallen vaak zeer gespannen. Deze geven een gevoel van pijnlijke stijfheid wat problemen kan geven bij het slapen. Chronische pijn zien we vaak bij degeneratie van de tussenwervelschijven en facetgewrichten.

 

Niet specifieke lage rugpijn wordt conservatief behandeld. Na een bezoek bij jouw arts kan de revalidatie starten welke eruit bestaat om in de eerste plaats de pijn te verminderen via manuele therapie en mobiliserende oefentherapie. Waarna we meer en meer zullen focussen op oefentherapie. De oefentherapie is aangepast naar jouw klachtenpresentatie en de oorzaak van de klachten. Op deze manier kijken we steeds naar het hele lichaam en niet alleen naar de lage rug.

Discus hernia

Discus bulging of discus hernia:

 

Een tussenwervelschijf of discus in de rug kunnen we het best omschrijven als een schok absorberend kussen tussen 2 wervels. Deze bestaat uit een nucleus pulposus binnenin en een annulus fibrosis errond. De nucleus pulposus heeft een eerder gelachtige structuur terwijl de annulus fibrosis eerder dient als beschermende ring eromheen. Bij bewegingen in de rug zal de gelachtige structuur ook meebewegen. Bij het repetitief uitvoeren van bewegingen met een slechte houding of bij het uitvoeren van snelle beweging met hoge belasting kan het gebeuren dat de nucleus pulposus tegen de ring duwt en zorgt voor een protrusie in dit geval spreken we van een discus bulging.

In sommige meer geavanceerde gevallen duwt deze structuur zo hard dat de ring scheurt en de gelachtige structuur uit de tussenwervelschijf treedt. Deze structuur, samen met de bijhorende inflammatie kan compressie geven tegen de omliggende zenuwwortel met zeurende en schietende pijn in het been tot gevolg. Ook zien we vaak een vermindering in spierkracht en veranderd gevoel ter hoogte van de huid.

Ook bij een discus bulging of discus hernia wordt er eerst geopteerd voor een conservatieve behandeling. In de eerste plaats maak je best een afspraak bij jouw arts. Een CT- of MRI scan kan nodig zijn om een uiteindelijke diagnose te kunnen bevestigen.

Na het bezoek bij jouw arts en het bekomen van de diagnose, kijken we via een screening welke oefeningen uw lage rug opnieuw pijnvrij zullen maken. Je krijgt ook een oefenprogramma mee voor thuis en zorgen wij ervoor dat de kans op herval zo klein mogelijk wordt.

Lage rugpijn  | Sportkinetics Mechelen
Facet Joints  | Sportkinetics Mechelen
Osteoarthritic spine  | Sportkinetics Mechelen
Discus hernia  | Sportkinetics Mechelen
Discus hernia  | Sportkinetics Mechelen
bottom of page