top of page

Tenniselleboog

Elleboogpijn: hoe genezen van een tenniselleboog?

De elleboog is een van nature zeer stabiel gewricht omgeven door 2 ligamenten, een sterk gewrichtskapsel en maar liefst 16 spieren. Het merendeel van alle elleboogklachten lokaliseren zich ter hoogte van de spieren eromheen.

Golfers- en tenniselleboog:

Epicondylalgie of ‘tennis-’ en ‘golfers elleboog’

We spreken van een tenniselleboog of golferselleboog wanneer er zich pijn manifesteert ter hoogte van de epicondyl, dit is het kleine uitsteeksel van de humerus ter hoogte van de binnen- en buitenkant van de elleboog. De pijn is het gevolg van een inflammatie of ontsteking op de pees-bot overgang, typisch op de plaats waar de epicondyl zich bevindt. De inflammatie ontstaat als gevolg van overbelasting van de pezen, kleine scheurtjes zullen zich vormen in de pezen waardoor een ontsteking plaatsvindt om de genezing te starten.

 

Wanneer de pijn zich situeert aan de buitenkant van de elleboog spreken we van een tenniselleboog en zijn de extensorpezen aangetast. Bij pijn aan de binnenkant van de elleboog, waar de flexorpezen aanhechten, spreken we van een golferselleboog.

 

De overbelasting van de pees kan het gevolg zijn van het repetitief herhalen van bepaalde bewegingen in de pols en elleboog. De polsextensoren of -flexoren kunnen hierbij overbelast worden. Deze klachten zijn daarom niet per sé gerelateerd aan tennis of golf, maar kunnen evengoed ontstaan door regelmatig een dweil uit te wringen of de computermuis te gebruiken bijvoorbeeld.

Elleboogpijn, tenniselleboog, golferselleboog, kinesitherapie, revalidatie | Sportkinetics Mechelen
Tenniselleboog | Sportkinetics Mechelen

Revalidatie van een tenniselleboog

De revalidatie hiervan bestaat uit het optrainen van deze pees, zodat deze haar belastbaarheid stijgt en de gevraagde belasting makkelijker kan verdragen. Ook is het belangrijk om het hele lichaam hierbij in achting te nemen. Een ‘stijve’ nek kan bijvoorbeeld aan de oorzaak liggen van elleboogklachten. Dit doordat de schouder minder zal bewegen, maar de elleboog en pols juist meer bij een bepaalde beweging, waardoor deze laatste extra worden belast.

Via een screening kunnen we zien welke oefeningen uw ellebooggewricht opnieuw pijnvrij zullen maken. Ook krijg je een oefenprogramma mee voor thuis en verminderen we de kans op herval.

bottom of page